22 marca 2024

Defenzín-1

V mede, v kŕmnej a v materskej kašičke (MK) vedci objavili látku menom defenzín-1 (defensin-1). Je to látka s antibakteriálnymi účinkami, ktorá je dokonca schopná poradiť si aj s baktériami rezistentnými na antibiotiká. Aj s baktériou Paenibacillus larvae, ktorá údajne spôsobuje ochorenie s názvom mor včelieho plodu (MVP). Včely samotné teda majú perfektný liek proti najväčšiemu strašiakovi včelárov.

Produkcia defenzínu vraj záleží od včelstva. Jedno včelstvo ho produkuje viac, iné menej. Vedecké štúdie sa ale viac - menej zameriavajú na použitie defenzínu ako ľudského liečiva.

Ak nebol schopný spýtať sa nik iný, tak sa teda pýtam ja:

Moderní včelári venujú ohromné množstvo pozornosti na chov matiek a na ich komerčné využitie vzhľadom na: vysokú produkciu medu, nízku rojivosť, miernosť, odolnosť voči klieštikovi. Nikde som nečítal, ani nepočul, že by sa niekto zameriaval na chov matiek vzhľadom na produkciu defenzínu vo včelstve.

Nikde som nečítal, ani nepočul, že by sa niekto zameriaval na výšku produkcie defenzínu vo včelstvách vzhľadom na používanie konvenčných liečiv na tlmenie varoózy vo včelstvách.

Včely samotné majú liek na MVP, vie sa, že jeho produkcia kolíše podľa niečoho, ale nikto sa tomu nevenuje! Prečo?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky